koerekort
september 9, 2020

Spørgsmål og svar omkring kørekort

By Karin

Hvis du planlægger at tage kørekort, har du garanteret en række spørgsmål, som du ønsker svar på. Herunder finder du svar på forskellige spørgsmål, som relaterer sig til at tage kørekort.

Det kan virke som en uoverskuelig proces, der skal gennemføres, når du skal tage kørekort. Herunder følger derfor svar på en lang række spørgsmål, som alle relaterer sig til at tage kørekort. På den måde er du bedst muligt rustet, når du skal bestå din teori- og køreprøve. Du kan læse mere om teoriprøven hos Teoriklar.dk.

Hvornår kan jeg tage kørekort?

Du kan begynde at tage kørekort, når du er 16 år og 9 måneder. I 2017 trådte en ny lov i kraft, hvor det blev tilladt for 17-årige at køre bil. Det kræver, at du har bestået teori- og køreprøven på samme måde, som det er tilfældet ved en person, som er fyldt 18 år.

Når du har bestået køreprøven, må du sætte dig bag rattet, men du skal have en ledsager med. Det er tilladt, at du begynder på køreundervisningen, når du er 16 år og 9 måneder på nuværende tidspunkt, og det vides ikke, om reglerne i fremtiden bliver ændret.

Hvor lang tid tager det at få kørekort?

Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at tage kørekort, men som udgangspunkt skal følgende betingelser være overholdt, før du kan få kørekort:

  • Du skal have gennemført 29 teorilektioner. Der er mange køreskoler, som underviser i helt op til 4 teorilektioner pr. undervisningssession, hvorfor det nogle steder går hurtigere end andre.
  • Du skal gennemgå minimum 16 praktiske lektioner, hvor du kører på vejen. Nogle kørelærer tager udelukkende 1 lektion pr. gang, mens det andre steder er normalt, at man slår lektionerne sammen.
  • Du skal have 4 lektioner på manøvrebane og 4 lektioner på køreteknisk anlæg. De 4 lektioner ligger som regel i forlængelse af hinanden.

Det er forskellige fra køreskole til køreskole, hvordan uddannelsesforløbet er sat sammen, hvorfor det tager længere tid hos nogle køreskoler end andre. Generelt bør du dog være opmærksom på, at langt de fleste bruger mellem 3 og 4 måneder på at tage kørekort.

Hvor mange køretimer skal jeg have?

Der er ingen øvre grænse for, hvor mange kørelektioner du skal have gennemført, men der er dog en nedre grænse. Loven foreskriver, at du skal have gennemført mindst 16 praktiske lektioner på vej, men der er ingen regler om, at du skal nøjes med det.

Hvis du føler, at du har behov for flere lektioner, er det en god idé at tage dem, da det kan have indflydelse på, om du består køreprøven eller ej.