november 19, 2020

Sådan får du ro, når du skal sove om aftenen

By Karin

Søvnen er vigtig for dit helbred og dit generelle velvære. En dårlig nattesøvn har indflydelse på stort set alle andre aspekter af din tilværelse, og det er derfor en god idé at fokusere på at få en så god nattesøvn som overhovedet muligt. Herunder følger en række gode tips til, hvordan du får ro, når du skal falde i søvn om aftenen.

Hvis ikke du sover ordentligt om natten, vil det resultere i, at du er uoplagt i løbet af dagen. Samtidig vil det på sigt have negative konsekvenser for dit helbred, da din krop restituerer, når du sover om natten. 

Vil du gøre noget godt for dig selv, kan det derfor være en god idé at fokusere på at få en ordentlig nattesøvn. Der er mange forskellige måder, hvorpå dette kan gøres, og hvis du ikke ved, hvor du skal starte, følger her en række gode råd.

Gå i seng på samme tidspunkt hver aften

En af de bedste måder til en ordentlig nattesøvn er ved at gå i seng på samme tidspunkt hver aften. Det vil resultere i, at din krop automatisk føler sig træt, så du får mulighed for at falde i søvn, når du rent faktisk er træt, fordi kroppen sender signaler til din hjerne om, at nu er det på tide at gå til ro.

Få styr på dit tankemylder

Hvis du ikke kan sove, fordi dine tanker bare farer derudaf, så er det en god en god idé at se, om du ikke kan få styr på dem. Du kan eksempelvis lære forskellige mestringsstrategier, der giver dig styr på dine tanker.

Ingen skærmtid lige før du skal sove

Hvis du vil i mål med at få en god nattesøvn og ønsker at gøre alvor ud af det, så bør du lægge telefonen fra dig, når du skal sove. Det vil give dig en langt bedre søvn, så du igen kan komme til at sove ordentligt, når du bliver træt.

Når du kigger ind i en skærm om aftenen, vil det resultere i, at din hjerne tror det er dag, fordi skærmen lyser. Det er derfor en god idé at fokusere på ikke at stene telefon eller se fjernsyn i en time, før du skal sove.

Drop natmaden, så din krop ikke skal arbejde

Hvis du spiser, lige inden du skal til at sove, vil det ofte resultere i, at du sender din krop på overarbejde. Du bør omvendt heller ikke gå i seng på tom mave, så det er en balance, du skal finde ud af, hvordan du løser.
Går du i seng med mad i maven, vil din krop ikke kunne fordøje det ordentligt, men alligevel prøve på det, hvilket resulterer i en dårligere nattesøvn, ligesom du kan føle dig oppustet dagen derpå. Det er ingen god kombination, hvis du vil sove ordentligt.