Kærlighed

Guide til et godt parforhold

Guide til et godt parforhold
4.8 (95%) 4 votes

Review of: Emilie Bodilsen

Reviewed by:
Rating:
5
On januar 16, 2019
Last modified:februar 9, 2019

Summary:

Tak for indlægget! Det var både lærerigt og SUPERrelevant i en verden, hvor skilsmisser er et hop-topic!

Selvom flere og flere danskere bliver gift, så er det over 50% af de gifte par, som vælger at fra hinanden. I 2018/2019 er programmer ”Gift ved første blik” et modsvar til disse mange skilsmisser. I dette program bliver et par singler matchet ud fra en meget dybdegående analyse. De ser deres match for første gang ved alteret, og herefter skal de leve 8 uger som mand og kone. Det kræver blod, sved og tåre at gennemføre, men med hårdt arbejde kan man komme i gennem. Og måske man burde tænke dette aspekt ind i det moderne parforhold i 2019?

Hvad er vigtigt i et parforhold? 5 ingredienser

Det er individuelt, hvilke ting man hver i sær synes er vigtigt i et forhold, og de professionelle er også uenige. Vi vil tage udgangspunkt i Thomas Nielsens bog ”Kærlighed og parforholdet under forskerens kup”, hvor han nævner 7 af de vigtigste ingredienser i et parforhold.

Gør jer umage

Til tider føler mange sig lidt for komfortabel i den anden persons selskab, og man kan derfor helt ubevidst komme til at sige og gøre nogle ting, som kan virke ubehagelige for den anden. Et godt råd er derfor at gøre dig umage i måden, du møder din partner på. Vær positiv, tag hensyn og lys til ham eller hende. Det er de små ting i hverdagen, der i sidste ende bærer et parforhold mod større højder.

En hyppig fejl: En fejl som typisk ses i parforhold er, at en partner kommer utrolig glad hjem fra en vellykket jobsamtale, eksamen eller præsentation og partneren udviser manglende engagement og en ignorant adfærd. Parterapeuter fremhæver dette, som en stor grund til, at parforholdet mistrives.

Fælles om praktiske opgaver

Praktiske opgaver er specielt et tema, som hurtigt kan få begge parter op i et rødt felt. Det er udmattende at komme hjem fra arbejde, og så føle at alle de praktiske opgaver hviler på ens skuldre. Hvis ikke der er en naturlig fordeling i de praktiske opgaver i hjemmet, er det meget vigtigt i sætter jer ned og snakker om det.

At lære omgangskredsen at kende

En af de mere overraskende forskningskonklusioner var, at det er supervigtigt, at begge parter har lyst til at partnerens venner og familie at kende. På den måde undgår man, at blive i en afskærmet boble fra omverdenen, og man lærer den anden at kende fra nogle helt andre sider. Gør interaktionen med omgangskredsen en prioritet.

Ens værdier og livsstil

Mange vægter ens værdier og livsstil som værende et bærende element i et godt parforhold. Man skal derfor være på samme side med hensyn til hvad der er i orden i et parforhold og hvor ens grænser går.

Desuden er det positivt, hvis man har nogle fælles interesser, som kan være at rejse, dyrke motion eller at nyde god mad.

En passioneret intimitet

Sidst men ikke mindst kræver et succesfuldt parforhold, at man finder sin partner fysisk og psykisk attraktiv. Så føler vi os trygge ved at vise os nøgne for hinanden både fysisk og følelsesmæssig, og det er enormt vigtigt. Forskningen viser også, at det er dette punkt, som i mange tilfælde kan være et sikkerhedsnet i et parforhold.

Er jeg lykkelig i mit parforhold?

Selvom du føler, at du kan sætte hak ved alle disse punkter, kan du stadig tvivle på, om du overhovedet er lykkelig i dit parforhold.
Parterapeuter fra USA hævder, at du godt kan føle dig ulykkelig i et forhold, selvom det objektivt set fungerer rigtig godt, hvis du ikke har det godt med dig selv. Hvis man går og døjer med et lavt selvværd, som ikke deler sine tanker med sin partner, vil man opleve, at man bliver meget ulykkelig. Ens hjerne kan have svært ved at finde frem til grunden af følelsen af ulykkelighed, og derfor kan du i et godt parforhold også føle dig ulykkelig.

Det gode råd: Fortæl din partner, hvordan du har det, og husk på at det, der betyder noget, er når i vælger hinanden til og bruger meget tid sammen.

Krise i parforholdet: Sådan redder du det

Hvis du omvendt ikke genkender de ovennævnte ingredienser i dit parforhold, skal du måske genoverveje dit forhold engang. Vi giver dig 5 hurtige råd til, hvordan du kan redde dit parforhold.

  • Elsk dig selv

At være i et parforhold der mistrives kan være drænende. Det ødelægger et parforhold, hvis vi trækker selvhad med ind i det. Skænderier kan hurtigt blive personlige og ramme et ømt punkt, og her er det vigtigt at kunne falde tilbage på den kærlighed, man har til sig selv.

  • Del ud af din kærlighed

Hvis du og din partner ikke trives i forholdet, kan det være en god ide at minde hinanden om, at i begge to har valgt at elske dette vedkommende. Man kan sige, at i har indgået en kontrakt, hvori i har skrevet under på at elske den anden.

  • Lyt og tal

En af de største grunde til at et parforhold ikke trives er en manglende kommunikation. Når vi skændes med hinanden behøver man ikke nødvendigvis at nå til enighed, men man kan i det mindste forsøge at forstå og acceptere det modsatte synspunkt.

  • Pres på med nærheden

I stedet for at ignorere hinanden og undgå nærkontakt efter et skænderi, skal i tvinge jer til at gøre det alligevel. I stedet for at vende med ryggen mod hinanden i sengen, bør i krybe længere ind mod hinanden. Man siger, det er med til at bløde hjerterne op.

  • Græsset bliver ikke grønnere

Mange har en urealistisk fantasi om, hvordan livet på den anden side af parforholdet er. Mange har i sær en ide om, at sexlivet er bedre på den anden side, og her finde mange ud af, at græsset er grønnest der, hvor du vander det. Det kræver arbejde ligegyldigt, hvilket parforhold du er i.

Forhåbentligt var denne ultimative kærligheds-guide nyttig i forhold til at give dig inspiration til, hvordan du kan blive en bedre kæreste, og hvordan du bliver bedre til at takle dine skænderier.

Har nogle andre gode råd eller erfaringer, som i vil dele med os, så skriv en kommentar. Vi vil meget gerne blive klogere på emnet.

Tak for indlægget! Det var både lærerigt og SUPERrelevant i en verden, hvor skilsmisser er et hop-topic!